2. Mistä rahaa?

Olet työelämän kynnyksellä ja mielesi saattaa usein vallata kysymykset, kuten mikä minusta tulee isona tai mitä teen lukion/ammattikoulun jälkeen. Sinulla saattaa olla suunnitelmat selvillä tai suuntavaisto yhä kadoksissa. Ei hätää! Tämän teeman aikana tutustut eri urapolkuihin ja pohdit, mikä olisi itselle sopivin kulkureitti.

Samaan aikaan kun omat tulevaisuuden suunnitelmasi hahmottuvat, nousee talous myös tärkeäksi aiheeksi. Tämän takia sukellat rahan lähteeseen ja perehdyt palkkakuittiineri tulolähteisiin ja talouden suunnittelun periaatteisiin.

 

Oppimistavoitteet

 • selittää talouden merkityksen tärkeänä elämän osa-alueena
 • arvioida eri uravaihtoehtoja ja niiden koulutusvaatimuksia sekä palkkatasoja
 • kuvata työntekijän etuja
 • tulkita palkkakuittia
 • erotella eri tuloja
 • kuvata taloussuunnitelman ja tavoitteiden asettamisen periaatteet

Sisältö

 • luettavan osion
 • 7 tehtävää
 • kertaus aiheesta
 • itsearvioinnin

Avainsanat

 • ura
 • työ
 • ammatti
 • taloudellinen hyvinvointi
 • palkka
 • työntekijän edut
 • palkkakuitti
 • bruttopalkka
 • nettopalkka
 • pääomatulo
 • taloussuunnitelma

Tutustu aiheeseen

2.1 Elämänpyörä

Elämän voi ajatella jakautuvan eri alueisiin. Jos yksikin sektori on epätasapainossa aiheuttaa se painetta.

Jokaisen elämänpyörä koostuu eri osa-aluiesta
(klikkaa kuvan + -merkkejä)

Taloudelliseen hyvinvointiin vaikuttaa usea asia. Oma talous haltuun -kurssilla keskitytään erityisesti omien asenteiden näkyväksi tekemiseen, päätöksenteon harjoitteluun ja tietojen sekä taitojen kartuttamiseen.

Onko taloutesi hallussa? Pystytkö tekemään mitä haluat ilman rajoituksia? Onko olemassa asioita, joita tekisit, jos sinulla olisi enemmän rahaa?

2.2 Uravaihtoehdot

Lukion tai ammatillisen koulun jälkeen mahdollisuuksia on monia. Voit työllistyä, siirtyä jatko-opiskelemaan, suorittaa armeijan tai siviilipalveluksen tai ryhtyä yrittäjäksi. Yhtä oikeaa polkua ei ole. Polut vaihtelevat ihmisten arvojen, kiinnostuksen kohteiden, unelmien ja taitojen perusteella.

Unelmatyötä voi lähteä määrittelemään esimerkiksi ikigain avulla
(klikkaa + -merkkiä)

Kurssilla käytetyt avainsanat löydät sanastosta kera kuvauksen. Kertaa vielä tämän teeman avainsanojen työura ja ammatti merkitys. Työksi kutsutaan tiettyä tehtävää tai toimea, jota henkilö suorittaa säännöllisesti ansaitakseen rahaa (esim. kesätyö). Ura taas tarkoittaa yhtä tai useampaa työpaikkaa ja ammattia, joissa henkilö työskentelee elämänsä aikana. Ammatista puhutaan, kun työstä, joka vaatii tiettyä koulutusta, valmennusta tai taitoja. Mitä eroa termeillä on?

Mistä tiedät, että työ tai ura on sinulle sopiva?

2.3 Palkka

Tunti-, kuukausi-, ja vuosipalkan lisäksi on myös monia muita tekijöitä, jotka vaikuttavat käytettävissä olevien tulojen määrään. Esimerkiksi työnantajan tarjoamat edut, verovähennykset ja verot, jotka ovat vähennetty palkasta.

Toinen tekijä ansiotulojen hahmottamisessa on laskea palkkakuitista vähennettyjen verojen määrä.

Palkkakuitista eritellään

 • palkan koostumus
 • palkasta perityt verot ja muut maksut
 • kuluvana vuotena kertynyt palkka ja siitä maksetut ennakonpidätykset
 • palkan maksupäivämäärä ja ajanjakso

Sivutöiden tekeminen yleistyy koko ajan. Useat ihmiset tekevät päivätöiden lisäksi sivutyötä. Palkka voi koostua useista eri lähteestä.

Tältä palkkakuitti näyttää
(klikkaa + -merkkejä)

Mikä on ero brutto- ja nettopalkalla

2.4 Muut tulot

Palkka ei ole ainoa tulolähde. Lisätuloja voi hankkia esimerkiksi vuokraamalla asuntoa ja sijoituksilla. Itse miljoonansa keränneillä henkilöillä on usein vähintään kolme eri tulonlähdettä.

Tuloja kertyy monesta eri lähteestä (klikkaa + -merkkejä):

Mistä sinä saat tuloja?

2.5 Talouden suunnittelu

Taloussuunnittelussa pyritään määrittelemään ja seuraamaan asetettuja tavoitteita. Tavoite saavutetaan kun henkilö on tyytyväinen oman talouden tilaan. Muista, että raha mahdollistaa tai rajoittaa isoja päämääriä. Ole huolellinen sen kanssa.

Tavoitteet kannattaa jakaa pienempiin osiin luomalla:

 • lyhyen ajan tavoitteita
 • keskipitkän ajan tavoitteita
 • pitkän ajan tavoitteita

Taloudensuunnittelun viisi askelta

 

Mitä tavoitteita sinulla on elämääsi varten? Haluatko saavuttaa tietyn uran, ostaa oman kodin tai opiskella yliopistossa?

Tehtävät

1 – Viisi eri urapolkua

Tutustu viiteen eri uravaihtoehtoon. Vertaile ammattien mielekkyyttä, vaativuutta ja palkkatasoa.

Lataa: OTH Teema-2_Viisi-eri-urapolkua

2 – Annan tavoitteet

Lue läpi Annan tarina ja valmistaudu vastaamaan opettajan esittämiin kysymyksiin.

Lataa: OTH Teema-2_Annan-tarina

3 – Unelmatyö

Valitse kaksi eri uraa, jotka sinua kiinnostavat tai joista haluaisit tietää enemmän. Etsi internetistä uria ja ammatteja varten työnkuvaus, vaadittava koulutus ja keskiansio.

Ohjeistus

 1. Lataa tiedosto laitteellesi
 2. Muokkaa Powerpoint-ohjelmalla ja tallenna PDF-muotoon
 3. Palauta tiedosto opettajalle

Lataa: OTH Teema-2_Unelmatyö

4 – Oma tavoitteet

Pohdi Annan tarinaa (tehtävä 2) ja mieti, mitä unelmia ja tavoitteita sinulla on. Haluatko saavuttaa tietyn uran, ostaa oman kodin tai opiskella yliopistossa? Kirjoita kolme tulevaisuuden tavoitettasi.

Ohjeistus

 1. Lataa tiedosto laitteellesi
 2. Muokkaa Powerpoint-ohjelmalla ja tallenna PDF-muotoon
 3. Palauta tiedosto opettajalle

Lataa:
OTH Teema-2_Omat-tavoitteet

5 – Osatavoitteet

Valitse kolme eri polkua työllistymiseen, jotka sinua tällä hetkellä kiinnostavat. Kirjoita muistiin uramahdollisuudet, joihin valitsemasi polut voivat sinut johdattaa.

Ohjeistus

 1. Lataa tiedosto laitteellesi
 2. Muokkaa Powerpoint-ohjelmalla ja tallenna PDF-muotoon
 3. Palauta tiedosto opettajalle

Lataa:
OTH Teema-2_osatavoitteet

7 – Oma taloussuunnitelma

Täydennä oma taloussuunnitelma vastaamalla kysymyksiin.

Ohjeistus

 1. Lataa tiedosto laitteellesi
 2. Muokkaa Powerpoint-ohjelmalla ja tallenna PDF-muotoon
 3. Palauta tiedosto opettajalle

Lataa:
OTH Teema-2_oma-taloussuunnitelma

Tehtävä 6 – Onko talouden suunnittelu hallussa?

Lue Sonjan, Linan, Mikaelin, Jarin, Antonin tarinat ja mieti, ovatko heidän talouden suunnitelmansa perusteellisia vai puutteellisia. Oikeat vastaukset ja pisteet näet kun olet vastannut kaikkiin kysymyksiin.

Olet jo lähettänyt tämän lomakkeen. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakaspalveluun.

OTH – teema 2 – tehtävä 6 – Onko talouden suunnittelu hallussa
1. Sonja 17-vuotta, lukiolainen
”Ystäväni ovat menossa konserttiin muutaman viikon päästä ja he pyysivät minua mukaan. Kyseessä on lempibändini ja haluan toden totta lähteä. Lipun hinta on 100 euroa ja tietenkin fani T-paita ja ruuat päälle. Olen yrittänyt säästä rahaa tietokoneen ostamista varten, jotta voisin tehdä koulu- ja bloggaaja töitäni paremmin. Jos en lähde konserttiin, niin olen ainoa, joka jättää sen välistä. Ystäväni pitävät kyllä huolen, että katuisin sitä koko loppuelämäni! Luulen, että menen konserttiin ja lainaan vain rahaa tietokoneen hankkimista varten. Toivottavasti saan paremmin säästöjä ensi kuussa.”
2. Jari 20-vuotta, ensimmäisen vuoden ammattikorkeakouluopiskelija
“Muutin vajaa vuosi sitten Turkuun kun sain opiskelupaikan sieltä. Kuukausitulot ovat opiskelukavereihin verrattuna priimaa. Palkkaa kertyy viikonloppuisin ja juhlapyhinä tehdyistä työtunneista rautakaupassa ja tietty opintotuesta. Solukämppä on edullinen asua ja opiskeluruokailu on ihan parasta. Ostin juuri uuden puhelimen osamaksulla kun saanhan, joka kuukausi palkkaa, millä maksaa. Tarvitsisin uudet talvikengät mutta ehkä kysyn porukoilta, jos ne lainaisivat.
3. Lina 19-vuotta, ammattikoululainen
“Asun vielä kotona mutta nyt pitäisi päättää, mitä ammattikoulun jälkeen tekisin. Poikaystäväni pitää välivuoden ja lähtee reissaamaan ympäri Eurooppaa. Itse haluaisin lähteä jatko-opiskelemaan. Kyllä sitä kerkeää opiskeluaikana myös nähdä maailmaa. Vaihtoon haluan ainakin lähteä! Kesätöistä ja kiireapulaisena olemisesta on onneksi kertynyt ihan hyvä rahapotti. Ei sillä tietty merkkivaatteita ja uusimpia huonekaluja omaan kämppään osteta mutta kirpputorit ovatkin enemmän se mun juttu. Ehkä voisin säästöistä pienen osan myös sijoittaa mutta ensiksi pitää kyllä ottaa selvää enemmän asiasta.
4. Mikael 21-vuotta, toisen vuoden yliopisto-opiskelija
”Opintotukeni tuli tänään ja olen niin valmis kursseille! Ensimmäiseksi aion ostaa kaikki tarvittavat opiskelukirjat. Minulla on pitkä lista mutta aion merkitä, mitkä ovat tärkeimmät ja selvitän paljonko ne maksavat. Ensiksi vertaan hintoja verkossa, sillä ehkä saan ne halvemmalla sieltä kuin kirjakaupasta. Saatan myös vain vuokrata muutamat kirjat ostamisen sijaan.
5. Anton 23-vuotta, osa-aikainen rakennustyöntekijä
”Muutin juuri uuteen kämppään ja se on todella makea. Vähän kallis 1 100 euroa kuukaudessa mutta minulla on kaikki herkut… pelihuone, takka ja poreamme. Asia on hoidossa, sillä aloitin juuri uuden työn ja saan verojen jälkeen palkkaa käteen 18 euroa tunti. Tällä hetkellä teen vain 20 tuntia viikossa mutta pomo lupasi, että parin kuukauden päästä olisi kokoaikatöitä tarjolla.”